[...] to nie jest manipulacja, to nie mam dalszych pytań i proszę mi nie zawracać głowy! A dalej? A dalej jest tylko gorzej! Okazało się, że są to osoby w podeszłym wieku (~70 lat!), z których od 71.8% do 87.5% miało nadwagę i otyłość (w zależności od grupy, do jakiej zostali przydzieleni)! W grupie mającej udowodnić, iż „zamienniki cukru to [...]
[...] pod redakcją naukową prof. Zbigniewa Strzeleckiego oraz prof. Janusza Szymborskiego. Najważniejsze przyczyny choroby niedokrwiennej serca Czynniki ryzyka: Wiek (powyżej 40 lat dla mężczyzn, 45 lat dla kobiet - prawdopodobnie u kobiet pewną ochronę stanowi stężenie estrogenów (szczególnie estradiolu), których w normalnych warunkach u mężczyzn [...]
Wbrew obiegowym opiniom wyciskanie sztangi leżąc na ławce poziomej, nie jest wcale najlepszym, pierwszoplanowym ćwiczeniem dla rozwijania klatki piersiowej. Powiem więcej: większość osób nie skorzysta, z wyciskania leżąc tak, jak tego oczekują pod kątem wzrostu mięśni piersiowych. Istnieje na ten temat bardzo wiele badań, w poniższym artykule [...]
[...] wynikiem). Małe dawki testosteronu sprzyjają otłuszczeniu sylwetki (25, 50 i 125 mg tygodniowo). U mężczyzn z niskim stężeniem testosteronu, ale mających mniej niż 40 lat podawanie testosteronu przynosi zupełnie inne efekty, niż w grupie 60-75 lat. Pewne korzyści redukcyjne mogą dawać hCG, oxandrolone, winstrol, czy masteron, ale tak [...]
[...] Lachlan Mitchell,1,* Daniel Hackett,1 Janelle Gifford,1 Frederico Estermann,1 and Helen O’Connor „Do Bodybuilders Use Evidence-Based Nutrition Strategies to Manipulate Physique?” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5969027/ Ashwini Arvind, MBBS, Stephanie A Osganian, BA, David E Cohen, MD, PhD, and Kathleen E Corey, MD MPH, [...]
[...] Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach bazuje. Ogólnie, według wiedzy naukowej z ostatnich 10 lat, słuszne wydaje się ograniczenie podaży mięsa (szczególnie czerwonego), a zwiększenie ilości warzyw i owoców. Produkty mleczne, słodycze, słodzone napoje, alkohol oraz [...]
[...] się wiele nowych zagrożeń, związanych z trybem życia. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Co prawda, średni czas życia w krajach rozwiniętych (np. w USA) znacząco się wydłużył, ale jednocześnie oznacza to, iż wiele chorób, które wcześniej nie miały aż takiego [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne (SAA) są w obrocie od ponad siedemdziesięciu lat. Pierwsze środki zsyntetyzowano w 1935 r., jednak dopiero po kilkunastu latach zaczęły być szerzej badane i wykorzystywane, także w medycynie. W sporcie prawdopodobnie były używane już pod koniec lat 40. XX wieku lub w latach 50. XX wieku. Nie mamy pewności, istnieją [...]
[...] sprinty z obciążeniem trzymanym z przodu Jaki zastosować trening TABATA? W moim przypadku sprawdza się rozwiązanie, które wygląda następująco: zarzut siłowy sztangi na klatkę (ze zwisu); 20 sekund pracy wyciskanie sztangi, stojąc, żołnierskie; 20 sekund pracy, przysiady ze sztangą trzymaną z tyłu lub z przodu; 20 sekund pracy wiosłowanie [...]
[...] zmiany w stylu życia (aktywność, trening) i diecie również przynoszą znakomite rezultaty. Przykładowe eksperymenty: z 2010 roku (Reis) - 20 mężczyzn, w średnim wieku 37 lat, wyjściowy poziom testosteronu 11.8 nmol l−1 - po interwencji chirurgicznej i zmianie stylu życia, nastąpiła poprawa ilości testosteronu o 12,5 nmol / l (spadek [...]
[...] odpowiadają za podstawowy wydatek energetyczny, a większość energii zużywamy wtedy, gdy nic nie robimy. Im więcej mięśni, tym więcej energii jest zużywane, w tym tłuszczów. Dlatego takim nieporozumieniem są diety 1200 kcal dla osoby, której zapotrzebowanie przekracza znacznie 2000 kcal. W odróżnieniu od diet hipokalorycznych lub VLCD, czyli tych [...]
[...] nadmiernym spożyciem wody. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom dla każdego składnika ciała istnieje krytyczny punkt wysycenia. Organizm najsłabiej toleruje wzrost temperatury, dlatego „robienie wagi” zabiło dziesiątki zawodników, kolejne setki osób zmarły z powodu hipertermii wywołanej farmakologicznie (np. przez DNP). Standardowo zalecenia Przed [...]
[...] estrogenu w dużej grupie mężczyzn. Okazało się, że w przypadku mężczyzn z estradiolem w normalnym zakresie od 21,8 do 30,11 pg/ml odnotowano najmniej zgonów w ciągu trzech lat. U mężczyzn mających estradiol powyżej 37,99 pg/ml odnotowano 133% więcej zgonów w tym samym okresie. Jednak mężczyźni z najniższym poziomem estrogenu (poniżej 12,9 [...]
Bill Pearl, kulturysta z czasów Złotej Ery, zmarł w wieku 91 lat. Ta smutna wiadomość została wczoraj przekazana przez jego żonę, Judy Pearl poprzez media społecznościowe. Bill Pearl po raz pierwszy pojawił się na zawodach sylwetkowych w południowej Kalifornii w 1952 roku. Startował od lat 50. do 70. XX wieku. Bardzo dobre proporcje i pokaźna [...]
[...] szkodliwego wpływu na zdrowie kortyzolu oraz wolnych rodników. Wpływ reaktywnych form tlenu i azotu (reactive oxygen and nitrogen species - RONS) na człowieka od wielu lat jest przedmiotem dyskusji. Pomińmy na chwilę szeroki kontekst i zastanówmy się jaki wpływ może mieć witamina C na osiągi np. kulturysty? W badaniu Paulsen G. I wsp. [...]
Odchudzanie staje się powoli głównym celem wielu ludzi, a dla niektórych stało się obsesją. Niektórzy nawet przez kilkanaście lat nie odnoszą sukcesów na tym polu. W artykule przedstawię kluczowe kwestie istotne dla adeptów kulturystyki i wyjaśnię, czy podejście istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” [...]
[...] na światowym poziomie. Wszystko byłoby w porządku, jeśli ta gigantyczna ilość serii i powtórzeń byłaby ci potrzebna do wywołania hipertrofii. Ok, nie wiem, może masz 20 lat stażu treningowego i próbowałeś już treningów FBW, dzielonych na 3,4 oraz 5 dni, metod szokowych, plyometrii, powtórzeń oszukanych, metod ekscentrycznych itd. Jednak z [...]
Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]
[...] jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto jednak zauważyć, że dodanie do potraw bogatych nawet w [...]
[...] wskazuje, iż obok zastosowań kulturystycznych nadaje się także do leczenia kontuzji czy nawet jako substancja potrzebna chorym na przewlekłą chorobę nerek (co kilkanaście lat temu było nie do pomyślenia). Referencje: Emanuel EJ1, Schnipper LE, Kamin DY, Levinson J, Lichter AS. „The costs of conducting clinical [...]